Зашто рећи НЕ алкохолу

Знаш ли?
–  пијење алкохола утиче на губитак концентрације,  доношење лоших одлука,  успоравање рефлекса, тешкоће с памћењем и искривљавање перцепције.
–  алкохол оштећује сваки орган у твом телу. Алкохолом можеш и да се отрујеш.
–  веће количине алкохола могу имати опасне последице ако се попију на празан желудац или ако је онај ко пије под стресом.
–  крвљу алкохол долази до мозга,  који због своје специфичне структуре не може да излучи алкохол као што то могу други органи,  па се зато алкохол у мозгу задржава до се потпуно не разгради. То је време довољно за велике штете јер се станице у мозгу не обнављају.
–  алкохол је посебно опасан за младе јер су тела деце лакша,  па ниво у крви расте брже и лакше долази до опијања.
–  алкохол је врло калоричан и лако доводи до дебљања
Како да не пијем када сви пију?
– Притисак који осећаш је можда заиста велик јер твоји пријатељи желе да пијеш са њима,  можда се не осећаш добро код куће, или у школи, или ти се чини да је пијење алкохола начин да те људи заволе.  Ако овако размишљаш пробај да се преиспиташ и видећеш да проблеми увек имају боља решења.  Како?
–  супротно очекиваном већина младих ипак не пије алкохол.
–  посматрај друштво око себе и видећеш да последице понашања када неко попије нису баш сјајне.
–  када ти неко каже да сви пију,  покажи својим примером да није тако. Јасно кажи НЕ и при том гледај у очи онога коме говориш.
–  Ако се стално свађаш са пријатељима или они врше притисак на тебе да мораш да попијеш и уклопиш се,  можда је заиста дошло време да промениш друштво. Учини то полако,  постепено,  тако што ћеш са њима проводити све мање времена.              извор:  ОШ „Ђура Јакшић“ Кикинда

Categories: За ученике | Постави коментар

Кретање чланака

Постави коментар

Блог на WordPress.com.