Соларно постројење без панела – српска или светска технологија

Професор Владан Петровић направио соларно постројење које шест месеци прикупља сунчеву светлост, а других шест акумулирану енергију одржава на 800 степени

Profesor Petrović ponosan na izum

Професор Петровић поносан на изум

БЕОГРАД – Топлота за „џ“!
Ова технологија може да омогући да се цела Србија 365 дана у години греје само помоћу сунчеве светлости, прича професор Владан Петровић, који је изумео соларно постројење без панела и поставио га у Бадњевцу код Крагујевца.

– Суштина је у томе што од априла до новембра прикупљамо сунчеву енергију, коју после користимо за грејање све до новембра. Развио сам нови акумулатор топлоте, чији је специфични капацитет акумулације 450 киловат-часова по кубику. Он држи енергију на 800 степени и тако читавих шест месеци. Тај извор топлоте може да се користи и у индустрији за сушење воћа и поврћа, хемијској или индустрији дрвета, као и за процесе стерилизације, пастеризације, избељивања или прања – каже некадашњи професор Машинског факултета.

Према његовим речима, остатак света за девет сати грејања сунца може да задржи ту енергију само на додатних шест часова, и то на 400 степени. Зато су за његово постројење заинтересовано 19 земаља, али му је интерес да ово постане српска технологија.

– То би нам омогућило да сами производимо електричну енергију 24 сата, 365 дана у години. И то тако да овој алтернативној енергији није потребан стимуланс других електрана које раде на угаљ или ветар – наводи Петровић и додаје да би оваква инвестиција била одличан допринос српској привреди јер би се отворило око 1.000 предузећа која би могла да производе ову технологију.

– За грејање 50.000 станова на гас за 20 година вам треба 35 милијарди евра, а за грејање на соларно постројење само 200 милиона евра – наглашава он.

Министарство: Потребан је бизнис план!

Из кабинета Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине рекли су нам да су упознати са овом технологијом.

– Професор Петровић треба да уради бизнис план са свим техноекономским параметрима са терена. Тако би потенцијални инвеститори, донатори и банке имали одговарајућу слику за реализовање овако значајног пројекта. Средства би могао да обезбеди у сарадњи са локалном самоуправом аплицирањем код страних фондова и банака – рекли су у ресорном министарству и нагласили да подржавају имплементацију пројекта.

Извор: http://www.kurir-info.rs/izum-sumadinac-stvorio-besplatnu-struju-clanak-526363

Advertisements
Categories: Актуелности | 3 коментара

Кретање чланака

3 thoughts on “Соларно постројење без панела – српска или светска технологија

  1. Wojciech

    Bravo za profesora i učiteljicu! 🙂

  2. Свака част!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: