Од животне важности: ГДЕ СЕ САКРИТИ ЗА ВРЕМЕ ЗЕМЉОТРЕСА

Када сам чула за земљотрес у Босни одмах сам се сетила једног писма које ми је стигло од пријатељице Весне. Битно је да  га прочитате и погледате слике, јер је од животне важности знати следеће.

Сећате се савета да се за време земљотреса треба сакрити испод стола или у оквир врата? ПА, заборавите га!!! Ово је нешто што заиста отвара очи и једног дана може спасти ваш живот или живот неког другог.

Цитат из чланка Дага Копа (Douga Coppa):

«Име ми је Даг Коп, директор сам Америчког интернационалног тима за спашавање (ARTI), светски познатог тима.

Информације из овог чланка ће спасти животе током земљотреса.

Ушао сам у 875 урушених зграда, радио с тимовима из 60 држава, основао спасилачки тим у неколико земаља и члан сам многих спасилачких тимова у разним земљама. Био сам УН стручњак за пружање помоћи две године и радио сам на помагању код свих већих несрећа у свету од 1985., осим у случају више истовремених несрећа.

Прва кућа у коју сам ушао након потреса је била школа у Мексико Ситију током земљотреса 1985. Свако дете је било сакривено испод стола. Свако дете је било здробљено. Могли су преживети да су легли у пролаз између столова. То је било ужасно и непотребно.

Једноставно речено, када се зграда урушава, тежина плафона пада на објекте или намештај те их дроби и уништава али простор одмах уз те објекте остаје празан – НЕ испод њих. Тај простор ја зовем „троуглом живота“. Што је објект већи и чвршћи, мање ће се сабити, тиме ће остати већа слободна површина поред њега, а тиме и већа вероватноћа да особа која се ту сакрила прође без озледа. Идући пут кад будете у могућности да погледате урушене зграде на ТВ-у, пребројте „троуглове“ који су настали. Има их свуда. Често се виде код урушених зграда.


САВЕТИ ЗА СИГУРНОСТ ТОКОМ ПОТРЕСА

1) Скоро свако ко „зарони и сакрије се испод“ током урушавања зграде, бива здробљен – људи који се завуку испод стола или слично.

2) Животиње и мала деца инстинктивно заузимају фетални положај – то и ви треба да направите током потреса. На тај начин можете преживети и смањити озледе јер заузимате најмању површину. Лезите поред неког објекта – лежаја, софе, аута, било којег великог објекта који ће се мало сабити и оставити довољно простора за скривање.

3) Дрвене зграде су најсигурније у случају потреса јер је дрво флексибилно и лагано се помиче док тло подрхтава и при урушавању настају велике празнине за сакривање. Исто тако, дрво има знатно мању масу од бетона или цигла – зидови од цигле се ломе на поједине комаде и узрокују више озледа од бетонских који се обично разломе у мање великих и тешких комада.

4) Ако сте у кревету током потреса, сиђите с њега јер на поду око кревета, у случају урушавања плафона, остане довољно простора за скривање.

5) Уколико се потрес догоди кад нисте у могућности лако и брзо изаћи из зграде, лезите на под и савите се у фетални положај покрај неког великог објекта или дела намештаја.

6) Скоро сви који стану у оквир врата погину. Како? Ако стојите у оквиру врата и он падне напред или натраг, плафон пада на вас и здроби вас. Ако оквир клизне у страну под притиском, може вас располовити. У оба случаја, гинете!

7) Никад не идите испод степеница оне имају разну „фреквенцију“ (љуљају се одвојено од зграде) они се стално сударају са зидовима током земљотреса док се не уруше. Људи који изађу на степениште пре урушавања бивају унакажени комадима ограде или арматуром самих степеница. Чак ако се зграда и не уруши, клоните се степеница јер су сигурно уништене и многе попусте кад пуно људи њима крене из зграде. Увек треба да их преглед стручњак, чак и ако се зграда није урушила.

8) Станите уз спољашње, носиве зидове ако можете – то је боља позиција јер си тиме олакшавете спашавање и излаз из зграде.

9) Људи у возилима бивају здробљени кад се на њих уруши или зид или ниво аутопута изнад (као на Nimitz Freewayu u San Franciscu). Људи су остали у возилима и погинули. Лако су могли преживети да су изашли и легли поред возила. Покрај сваког возила је била празнина од барем 1 метра (већи ауто – већи простор), осим код возила на која су се директно урушили потпорни ступови.

10) Открио сам, улазећи у урушене књижаре, канцеларије и било где, где је било пуно папира да се он не сабија. Велике слободне површине су остале поред великих хрпа папира.

Природне катастрофе се догађају широм света, будите спремни!

1996. смо снимили филм који показује да су моје методе исправне. Турска влада и универзитет у Истамбулу, су нам помогли при изради овог филма испитујући тестове. Урушили смо школу и кућу с 20 лутака – 10 их се завлачило под намјештај, а 10 у „троугао живота“. Након вештачки изазваног потреса ушли смо у зграде и све снимили камером и доказали да би проценат преживљавања код групе која се завукла испод намјештаја био 0%. Код групе која је користила моје методе, била би 100 %. Тај филм је пуштен на турској националној телевизији, као и у многим земљама Еуропе и УСА, Канаде и Јужне Америке.»

Ако вас замара читање погледајте макар слике, некад слике вредe више од изговорених речи.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Advertisements
Categories: Актуелности | 3 коментара

Кретање чланака

3 thoughts on “Од животне важности: ГДЕ СЕ САКРИТИ ЗА ВРЕМЕ ЗЕМЉОТРЕСА

  1. Đurđice, hvala za post! Preksinoć, kada je treslo ovdje u Banjaluci sam razmišljao šta i kako… No, ostadoh bez rješenja jer na 8. spratu stare zgrade (preživjela čuveni zemljotres iz ’69) nema mnogo mjesta za skrivanje. A lift i stepenice, mislim, ne dolaze u obzir…

    • Да, страшно, чула сам. Када у медијима јављају да је негде земљотрес, прво док све испричају: јачина потреса, место, трајање, материјална штета, да би на крају саопштили да ли је било повређених. Најважнија информација стиже негде на крају вести, а треба да је обрнуто. Богу хвала да су сви здрави и читави!
      Поздрав Бериславе 🙂

      • Хвала још једном! Слажем се, оно најважније (и иначе) долази на крају… Поздрав 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: