Мама, мени је досадно!

Деца су стално под надзором одраслих па, када се у неком тренутку нађу сами са собом, просто су збуњени. Њихово решење је обраћање родитељима речима: “Мени је ужасно досадно”. У том тренутку они очекују да их мама или тата забаве или ће, ако се ради о старијој деци укључити рачунар и провести већи део дана загледани у монитор.

Кључан фактор у помагању детету да се посвети игри и испуњавању времена је да пронађете активности које ће га забавити и држати му пажњу. Тајна је у томе да активности буду прилагођене дечјем распону пажње, способностима и узрасту. Ево неколико предлога а вероватно ћете се и ви сетити неке добре игре из детињства.

Categories: Идеје | 3 коментара

Кретање чланака

3 thoughts on “Мама, мени је досадно!

 1. Nekoliko odlomaka iz knjige Kako deci postaviti granice (Najdžel Lata):

  Otkad je posao roditelja da u svako doba dana i noći mora da zabavlja dete?

  Moderno roditeljstvo zastupa stav da je naš posao da deci služimo kao režiseri zabavnog programa, filujući ih beskonačnim stimulativnim i korisnim aktivnostima kad god je njima dosadno, kada su neraspoloženi ili ne znaju šta će sa sobom. Ako kažu da im je dosadno, u većini slučajeva smo mi ti koji gradimo kule od kocaka, isecamo papirne figure ili pomažemo da se oboji bojanka.

  Ne smatram da je naš posao da ih non-stop zabavljamo. Naprotiv, mislim da ih mi – što nema veze sa pomaganjem deci – zapravo lišavamo dragocenog iskustva učenja. Dosada je odličan podstrekač.

  Nemojte misliti da neprekidno morate da zabavljate decu, jer ćete inače biti loš roditelj.

  • У праву сте, по психотерапеуту Зорану Миливојевићу „дешава се да деца израстају у несоцијализоване личности које не желе да одрасту, које су себичне и нарцисоидне и слабо контролишу импулсе, немају радне навике, и због тога дуго остају у симбиотској вези са својим родитељима. Презаштићена деца су пасивна јер о себи мисле да су неспособна, плаше се света који доживљавају као опасно место, због чега су често у симбиози са родитељима или доминантним партнерима“. Понекад је довољан мали постицај да дете у нечему открива функцију, лепоту или да само нешто ствара, што је још вредније.

 2. Повратни пинг: Заборављене игре | Испеци па реци деци

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

<span>%d</span> bloggers like this: