Разломци

Разломком изражавамо број делова неке целине.

Природни бројеви помоћу којих се записује разломак називају се бројилац и именилац.

Бројилац је део разломка који се пише изнад разломачке црте. Он означава од колико једнаких делова се састоји нека целина (броји делове).

Именилац је део разломка који се пише испод разломачке црте. Он означава на колико је једнаких подељена нека целина (именује делове).

Можда нисте знали али… разломци се боље уче уз музику

Деца која су учила математичке законе и операције уз музику показала су за 50 одсто боље  резултате него малишани који су их учили на „стари“ начин.

Музика се не разликује превише од математике, у њој постоје одређене законитости и правила која, баш као у математици, увек дају исти и непроменљив резултат.

Ова чињеница била је инспирација научницима из Сан Франциска који су обавили истраживање и доказали да музика може да помогне малишанима да лакше савладају математичке законе, множење, сабирање, разломке…

Развили су програм Academic Music који се фокусира на учење разломака у сарадњи са музичким терапеутом.

Разломци, који су кључни у усвајању знања и математичких правила који омогућавају да се схвате комплексније математичке операције, много лакше се уче уз музику, доказало је истраживање.

Програм Ацадемиц Мусиц користи покрете, ритмове и музику који помажу ученицима у лакшем учењу разломака. У практичном делу истраживања, половина деце учила је разломке уз музику, а друга на конвенционалан начин.

После месец и по дана, сви испитаници полагали су тест, а резултати су показали да су они који су учили уз музику били успешнији за чак 50 одсто. Ритмови, динамика и понављање мелодија стимулишу мозак да лакше памти информације и да их касније успешније репродукује, закључио је вођа истраживања.

Извор: Новости

Advertisements
Categories: За ученике | 7 коментара

Кретање чланака

7 thoughts on “Разломци

 1. ,,разломци се боље уче уз музику,, kako mi ovo nije niko rekao kad mi je trebalo 😉

  • Педагошка пракса се сваким даном обогаћује и новине у образовању (углавном) су усмерене на олакшавање детету да нешто научи. То може бити и мач са две оштрице. Али то није тема овог текста…
   У сваком случају, можда би Вам разломци уз музику били интересантнији. 🙂 Поздрав!

  • Погледала сам Ваш блог и делује ми врло савремено, посебно је интересантан Интерфејс кутак. Желим Вам пуно среће у раду …и само тако наставите. Поздрав 🙂

 2. Ili kako reče Neprilagođena – zašto mi to niko nije rekao onda…
  Razlomci su me propisno namučili u životu 🙂 jedan od razloga je taj što matematiku nikada nešto posebno ljubio nisam, a drugi je što sam pobjegao iz rata baš u 6. razredu kada smo počeli da učimo razlomke. Uzgred, taj razred nikada zapravo nisam ni završio, ali o tome nikome ni riječ 🙂

 3. Хвала вам што сте искрени покушај да се говори о томе на ispeciparecideci.wordpress.com. Осећам се веома снажне о томе, а желели бисте прочитали више. Ако је у реду, као што сте постигли екстра велико мудрост, може да вам ум укључујући екстра чланака слични овоме са додатним информација? То ће бити изузетно корисно и корисно за мене и моје пријатеље.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: