Конкурс

Конкурс за учешће на међународном школском такмичењу „Спорт као кључ за разумевање и мир

Конкурс Спорт као кључ за разумевање и мир организује НВО Мир и сарадња и намењен је деци и младима до 18 година.

Светски куп у фудбалу организује се сваке четврте године у другој земљи и то представља добар пример важности спорта и његове кључне улоге за разумевање међу људима и њихову мирољубиву коегзистенцију.
После Јужне Африке (2010), Куп ће бити организован у Бразилу (2014), потом у Русији (2018) и у Катару (2022). Један од главних циљева Светког купа је да допринесе заједништву држава и поред политичких, верских, културних и друштвених разлика, уједињујући их око вредности спорта, као што су: поштовање, сарадња, пријатељство, тимски рад, учешће, праведност, другарство, стицање вештина, креативност, радост, самопостигнуће, дисциплина, посвећеност, пожртвовање, самоконтрола и емпатија према другима.
Више информација о конкурсу се налази и на сајту УН (http://www.un.org/wcm/content/site/sport/home).

Услови конкурса, врсте радова, тематске поруке и годишта деце и младих која могу учествовати на одређеним врстама радова и темама:

1. Цртеж – Како замишљаш спортско такмичење између свих земаља света
– радове могу слати деца до 6 година
2. Постер/Слоган – Канцеларија УН за спорт који доприноси развоју и миру, дефинише спорт као „ сваку активност која омогућава стицање физичких вештина, доброг менталног стања и друштвене сарадње, као што су игре, рекреација, организоване и такмичарске спортске активности и локални спорт и игре“. Шта је спорт за тебе? Како то теби изгледа?
– радове могу слати ученици од 7 до 12 година
3. Мурал – УН играју важну улогу у промоцију спорта у односу на Миленијумска циљеве. У складу са тим, како спорт доприноси постизању тих циљева? Креирај мурал који ће одражавати те вредности и могућности да свет постане праведнији и бољи.
– радове могу слати ученици од 13 до 15 година
4. Стрип – Можете формирати тим који ће покушати да достигну Миленијумске циљеве. Многи славни фудбалери су то већ покушали. Саветујемо да оформите свој тим и представите га у стрипу. Свету су потребне ваше идеје!
5. Наставници – Јужна Африка, Бразил, Русија, Катар… Зашто не бисте могли да организујете неке спортске манифестације у вашој школи? Нешто слично Светском купу, Такмичењу 6 нација, Америчком купу, Формули 1и сл. Пошаљите видео снимак или фотографије са тих догађаја. Можете, такође да осмислите победничку песму, односно химну којом играчи прослављају победу.
6. Facebook – Планирамо да осмислимо Facebook групу под називом Спорт као кључ за разумевање и мир. Циљ нам је да достигнемо 2022 укључених на ову групу, исто као и година када ће бити Куп у Катару. Да ли желите да будете један од њих?
7. Језик – Радови могу бити на неком од 6 светских језика (арапском, кинеском, шпанском, француском, енглеском или руском).
8. Рокови – Радове треба доставити најкасније до 3. јула 2012. године на адресу Канцеларије за мир и сарадњу у Мадриду, поштом или користећи е-mail.

Адреса: Fundacion Paz y Cooperacion
C/Melendez Valdes, N0 68, 4 izg.
28015 Madrid (Spain)
Phone: (34)915496156
Fax: (34) 915435282
E-mail: pazycooperacion@hotmail.com
www.peaceandcooperation.org

Уз радове треба доставити и следеће податке:

– име и презиме детета, односно ученика, датум рођења, адресу, број телефона и/или мејл адресу ученика/наставника, као и назив, адресу, број телефона и мејл школе, односно предшколске установе која пријављује радове.

Међународни жири ће заседати 24. октобра 2012. године на Дан Уједињених нација.

Награде: 
– Додељује се 6 диплома у свакој категорији.
– Одређена је наградна сума од 5х по 300 евра.
– Фудбалски клуб Виљареал додељује неколико награда.

Додела награда организоваће се 7. фебруара 2013. године, на дан који је одређен као Школски дан разумевања и мира.

Конкурс преузет са сајта Министарства просвете.

Advertisements
Categories: Актуелности | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: