Интернет бонтон

За почетак дружења на семинару можда би било добро приочитати следећи текст.

Интернет није само мрежа рачунара, него и велика неформална заједница људи с властитим кодексом понашања. Сви знамо да култура понашања није нешто с чим се родимо, већ нешто што стичемо васпитањем.

1. На туђим web страницама, блоговима или форумима понашајте се као пристојан гост, што подразумијева уљудно понашање и лијепо изражавање.

2. Увек се питајте три ствари: “Јесу ли информације које шаљете – добре, истините и корисне?”.

3. При цитирању или преузимању текстова увек наведите и њихов извор или аутора.

4. У дописивање не употребљавајте велика слова јер ће она изгледати као да галамите или вичете. Ово је уједно и прилика да усавршите правилно писање великих и малих слова.

5. Немојте псовати, лагати, вређати, претити и бити насилни према другима.

6. Не суделујте у трачевима и расправама у којима се некога оговара, већ радије настојте некоме улепшати  дан.

7. Када обликујете свој профил и стављате своју фотографију, упитајте се како би се осећали да ту слику видите у дневним новинама.

8. Нигде на интернету не објављујте личне  податке о својим пријатељима, садржај ваше електронске комуникације или фотографије, а да за то пре нисте добили њихову сугласност.

9. Не расправљајте с онима који исмијавају нечији изглед или особине, односно који потпирују верске, националне, расне, полне или било које друге сукобе. Најбоље рекација на провокације јест – не реаговати.

10. Не шаљите свом пријатељу за рођендан е-маил, већ га назовите телефоном или га посетите. Рођендан је стварни, а не виртуелни догађај.

11. Немојте слати поруке и одговарати на њих кад сте љути. На интернету увек остаје писани траг који неко може употребити против вас.

12. За кројење правде у стварном животу одговорни су полиција и судство, а на интернету администратори и модератори. Не упуштајте се  у самосталне акције, већ се у случају кршења закона или правила пристојног понашања обратите њима за помоћ.

13. Не шаљите поруке интимног садржаја јер их увек нетко може прочитати због чега вама или приматељу поруке после може бити жао.

14. Не чините ништа што је противзаконито или што је у супротности с моралним нормама.

15. Ако наиђете на чији отворен сандучић електронске поште, одјавите се с њега и затворите га. Правило о неотварању и нечитању туђих писама једнако вреди и на интернету.

16. Не шаљите поруке за које нисте сигурни да их људи желе примити, например, рекламне поруке, ланчана писма, тешке датотеке или непримерене садржаје.

17. Представљање туђим именом строго је забрањено.

18. И за крај. Не чините другима оно што не желите да други чине вама.

 

Придржавате ли се ових правила? Пазите ли како ће изгледати ваше поруке на интернету или вам је апсолутно свеједно? Своје одговоре нам оставите доле у коментарима.

Извор: Модра Ласта, Школска књига

Advertisements
Categories: Разнолије | 5 коментара

Кретање чланака

5 thoughts on “Интернет бонтон

  1. Sjajan članak. Ne znam da li ste obratili pažnju, na mom blogu postji i „Komšiluk“. U njemu se nalaze veze do zanimljivih i korisnih članaka na drugim blogovima. Ako se slažete i Vaš članak bih da „linkujem“. Hvala
    Pozdrav
    Saša

  2. Hvala, divno.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: