Деца зависна од телевизије

Као што сваки родитељ добро зна, пажњу свог детета док гледа ТВ тешко ће успети да привуче осим ако у рукама нема слаткише или најлепшу лутку на свету. Колико штете деци наноси сувише често буљење у телевизијски екран, потврђују подаци једног истраживања, према којем шестогодишњаци радије гледају у празан екран него у људско лице.

У студији која подастире податке о интеракцији деце с другима, психолози откривају узнемирујућу чињеницу да деца у распону од шесте до осме године реагују на слику телевизора као алкохоличари на слику неког пића.

У серији истраживања спроведених у основним школама, већина деце је пре погледала у слику телевизора празног екрана, него у насмешено лице особе.

Маркус Биндеман, психолог на глазговском универзитету, тај податак назива забрињавајућим:

„Лица су битан друштвени подстицај, па чуди што децу више привлачи гледање телевизије. Ми проучавамо социјалну интеракцију, међуљудске односе, управо из израза лица. Ако само буљите у телевизијску кутију, то је проблем за искрену интеракцију с људима”, сматра Биндеман.

Ранија истраживања понашања деце и малих беба показала су супротно. Деца су инстинктивно посматрала људска лица да би тако научила да комуницирају. У експериментима у којима су деци показиване слике примамљивих играчака насупрот слици људског лица, деца би махом бирала ово друго.

У другом истраживању, децу старости од пете до осме године су ставили да седе испред екрана на којем је била приказана празна слика па људско лице. Деца су упозорена да притисну типку чим виде да се на екрану појављује чоколада. Већина оних од шест до осам година старости притиснули су типку одмах по појављивању чоколаде на празном екрану, чиме су доказали да нису пратили слику људског лица. Само су петогодишњаци брже реаговали када се слика чоколаде појавила уз слику лица.

Мартин Доерти, који је радио на пројекту, закључује да петогодишњаци још увек дају предност људском лицу, што није случај с годину дана старијом децом.

Истраживање које додатно потврђује страх да деца превише времена проводе пред телевизором, рађено је истим методама које се користе код истраживања алкохоличара. Када алкохоличару покажу слику чаше вина или пива насупрот слици људског лица, већина их прво реагује на пиће.

Ово истраживање свакако је подстакло отварање већ добро познате теме претераног буљења у телевизор, као и да ли је добро да деца у својим собама имају телевизор и компјутер. Као један од проблема истиче се и да родитељи техничке апарате користе да би забавили децу и да би им на тај начин надокнадили своје одсуство.

У сваком случају, на развој детета, посебно онај друштвени, знатно утиче чињеница да ли оно проводи најраније године свог детињства испред екрана или међу људима.

Извор: bebinsvet.net

Advertisements
Categories: За родитеље | 1 коментар

Кретање чланака

One thought on “Деца зависна од телевизије

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: