Две навике здраве породице

Деца уче гледајући родитеље и све породичне навике им остају дубоко усађене. Наравно, како одрастају, на њих утичу и други фактори, па се не може рећи да ће деца у свему поступити као и њихови родитељи.

Без обзира на друге утицаје, родитељи ипак могу да помогну деци да од раног узраста усвоје здраве прехрамбене навике, да науче да се борепротив стреса, да стекну радне навике и сл.

Изабрали смо две навике које могу много тога да учине за психичко и физичко здравље детета, а које све више нестају из свакодневног понашања у данашњем, стресом, журбом и перфекционизмом оптерећеном друштву:

1. Немојте увек бити у журби – прихватите лежернији приступ

На овакву констатацију многи ће рећи како је то много лакше рећи него учинити, јер је стварних обавеза много више него времена. То је само делимично тачно, јер ако мало пажљивије погледате око себе, видећете да неки људи готово увек све стижу, а неки увек журе, касне и на крају учине мање од оних који се држе старе пословице – „пожури полако“. Да бисте усвојили ову навику, мораћете нешто да промените, пре свега да саставите листу приоритета, тј. да преиспитате шта је вама и вашој породици заиста важно, шта би свакако требало учинити, а шта може да сачека. Такође би требало да порадите на бољој организацији времена.

2. Уместо потраге за савршенством, усвојите реалне и здраве навике

Родитељи новог доба често превише траже од деце на бројним пољима, од изгледа до успеха. Наравно, најчешће зато јер им желе добар живот, па често и у намери да их заштите. Међутим, реалност је да нису сва деца најбоља, нити могу таква да будуи. Детету су потребни изазови како би остварило своје потенцијале, али мудри родитељи пред дете постављају изазове који су у складу с његовим могућностима. Жеља родитеља да дете постигне „више него они јер ће им тако у животу бити лакше и лепше“, реченице попут оних да се „родитељ мучи и одриче не би ли детету омогућио школовање па је у реду да дете врати дуг добрим успехом“ могу да буду страшно оптерећење за дете које се труди, али не успева да испуни родитељска очекивања. Важно је да се родитељ на исти начин понаша и према себи, јер је децу тешко преварити: види ли дете да родитељ говори једно, а ради друго, тј. да никад није задовољан својим успесима и стално „јури за недостижним“, родитељ постаје неуверљив, а дете несигурно.

Извор: begbinsvet.net

Advertisements
Categories: За родитеље | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: